En
Fb.

Zkouška rýčem

Edith Jeřábková, Dominik Lang, Jan Haubelt a další.

25.10. – 02.12.18

Pohybujeme se společně v prostředí galerií a školy. Třetím místem, kde nás můžete najít, je zahrada, les, park. Mohlo by se dlouho hovořit o matce přírodě, od které se máme učit a Michel Serres to říká dokonce imperativně. No jo, ale co je dnes ta příroda, od které se máme učit. Je to ta modifikovaná člověkem a důsledkem jeho ustavičné práce nebo nějaká představa jejího panenského předstupně? Jako bychom se měli začít učit znovu, odučovat se a učit souběžně. Dříve měly školy a kláštery své zahrady, také pražská botanická zahrada a její minulost je spojena se školstvím. Čím dál víc ale utíkáme do zahrad pro zdraví a odpočinek. Zahrady, plody, semena, invazivní rostliny slouží aktuálně k symbolickým zobrazením a kulturním studiím migrující a usazené společnosti. Šlechtění a edukace mohou snadno znamenat jak úžasné úspěchy a výnosy, tak také náchylné a na péči závislé jedince. Proto my jednoduše vyrážíme ven a další mnohé symbolické významy školení a pěstění necháme na těch, kteří je budou chtít hledat v galerii.

text Edith Jeřábková

kurátorka Tereza Jindrová

 

Za konzultaci děkujeme Botanické zahradě Univerzity Karlovy, Tomáši Uhnákovi a našim studentům. Za pomoc pak panu Zdeňku Hradilákovi, zahradníku Břevnovského kláštera a za spolupráci dále děkujeme Petru a Jakubu Buřilovi (Ovocné a okrasné školky, Horní Beřkovice).

V rámci vernisáže proběhne křest knihy Season Five, která vyšla v nakladatelství AdBK Berlin, a kterou připravili studenti našeho ateliéru společně se studenty Akademie výtvarných umění v Berlíně z ateliéru Josephine Pryde. Kniha je završením našeho společného projektu s tématem: země, umění a sdílené statky. Kromě studentů a pedagogů do knihy přispěli Tereza Stöckelová, Tomáš Uhnák a Jan Albert Šturma. Graficky upravila Tereza Hejmová. Speciální cena knihy na křtu: 150 CZK.